Bugünkü makalemizde yakıt verimliliği göz önünde bulundurularak içten takma dizel kıçtan takma motorlar ile benzinli dıştan takma motorlar karşılaştırılacaktır. Dıştan takma motorlar genellikle markalar arasında çok benzer olsa da (bazı yeni düşük hp elektrikli dıştan takma motorlar ve hatta şimdi piyasaya çıkan dizel dıştan takma motorlar hariç), içten takma motorlar aksine önemli ölçüde değişebilir. İlk olarak, motor markasını seçme şansınız var, bizim durumumuzda biz YANMAR’ı seçtik. Daha sonra yakıt türü (benzinli veya dizel), ardından doğal emişli, süper şarjlı veya turboşarjlı bir seçim ve ardından aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda tahrik seçeneği. Yaygın tahrik türleri arasında doğrudan şaft tahriki, v tahriki, z tahriki, jet tahriki, pod tahriki, yüzey tahriki ve kıç tahriki sayılabilir. Her tahrik tipinin kendine özgü avantajları ve ödünleri vardır, ancak bu konu gelecekteki bir makalede daha ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Dıştan Takma Benzinli vs İçten Takma Dizel Sterndrive

Bu, dünya çapındaki barlarda ve yat kulüplerinde çokça tartışılan ve münakaşa edilen bir konudur. Sürekli tartışmalara rağmen, veriler dizel kıçtan tahrikli motorların yakıt verimliliği konusunda her zaman açık ara önde olduğunu göstermektedir. Bunu gözlemlemek için kıyaslama testleri ile yapılan bazı karşılaştırmalara bir göz atalım. Test, içten takmalı dizel kıçtan takmalı motorların benzinli dıştan takmalı motorlara kıyasla yakıt verimliliği seviyesinin ne kadar farklı olduğunu ve bunun gelecekteki bir elektrikli katamaran sahibi olarak sizin için ne anlama gelebileceğini göstermektedir.

İçten Takmalı Dizel Sterndrive Daha Yüksek Yakıt Verimliliğine Sahiptir

Günümüzde teknecilerin kullanımına sunulan sofistike dört zamanlı dıştan takma motorlar, geçmişin kokulu ve susuz motorlarından çok daha ileriye gitmiştir. Bununla birlikte, dizel içten takmalı kıçtan tahrikli motorlar yakıt verimliliği yarışının galibi olmaya devam etmektedir. İyi duyurulmuş bir testte, biri 200 beygirlik bir çift dıştan takma motorla, diğeri ise 220 beygirlik ikiz dizel içten takma motorla donatılmış 9 metrelik iki benzer tekne iki hızda karşılaştırılmıştır. Her iki tekne de 25 knot hızda çalışırken, dıştan takma motorlu benzinli tekne saatte 15,8 galon (60 litre) yakıt yakmıştır. Buna karşılık, içten takmalı sterndrive donanımlı tekne saatte sadece 10,6 galon (40 litre) yakmıştır. 30 knot hızda fark daha da etkileyiciydi. Dıştan takmalı tekne saatte 26,4 galon (100L) yakarken, kıçtan takmalı tekne saatte 13,2 galondan (50L) biraz fazla yakıyordu. Bu, 30kts’de %50 daha iyi yakıt verimliliği anlamına gelir ki bu da özellikle uzun bir süre için önemli bir farktır.

Gerçek Hayattan Örnek

Peki bu durum tekneciliğinizi nasıl etkiler? Katamaran vs tek gövdeli senaryomuza göre, yakıt verimliliğini görselleştirmek için bu verileri gerçek hayat senaryosunda ele alalım. Miami, Fl’den Bahamalar’daki Bimini’ye motorla gitmek, 50 deniz miline eşit olan yolculuk için kullanılan örnek olacaktır.

Dıştan takma motorlu monohull ile 30kts hızda bu yolculuğu bir saat 40 dakikada yapacak ve 43,8 galon (166L) yakacaksınız. Galon başına 3,30 dolardan bu yolculuk size 144,60 dolara mal olacaktır. Karşılaştırmak gerekirse, içten takmalı bir kıçtan tahrikli motorla 30kts’de aynı yolculuk 21,9 galon (83L) dizel yakacaktır. Bugünkü 3,50 $/galon dizel fiyatıyla bu size 76,70 $’a mal olacaktır. Verimlilikteki bu önemli gelişme ya yolculuk başına daha az para harcamanızı ya da seyahat süresini önemli ölçüde kısaltmanızı sağlar.